Sollicitatietips

Wij helpen je graag aan de baan die perfect bij je past. Als je deze stappen volgt, ben je al een flink eind op weg!

Stap 1: Vind een geschikte een baan

Stap 2: Schrijf een goede sollicitatiebrief

Je sollicitatiebrief is bedoeld om een potentiele werkgever ervan te overtuigen dat hij jou moet uitnodigen voor een gesprek, dus schrijf hem zorgvuldig. Breng duidelijk jouw motivatie onder woorden, zowel voor de functie (waarom jij daar geschikt voor bent) als voor het bedrijf (waarom jij nou juist bij dát bedrijf wil werken). Let daarbij op juiste spelling en hou de zinnen zo kort mogelijk. Tot slot, schrijf enthousiast. Zorg ervoor dat de werkgever benieuwd is naar jou en meer wil weten over wie je bent en wat je kan! Laat je brief zo mogelijk nog even checken door anderen.
Een gerichte motivatiebrief geeft meerwaarde aan je sollicitatie.

Stap 3: Schrijf een goed cv

Een curriculum vitae biedt een werkgever inzicht in wat je in het verleden hebt gedaan, zowel qua opleiding als qua werk. Presenteer alle informatie dus overzichtelijk, chronologisch én naar waarheid. Je cv is jouw visitekaartje, dus zorg dat hij er verzorgd uit ziet en foutloos is geschreven.
Omschrijf uitvoerig taken en verantwoordelijkheden binnen de functies die je hebt uitgeoefend en vermeldt je werkverleden op maand niveau (bv gewerkt van 02-2011 tot 07-2013).
Omschrijf je talenkennis, zowel in schrift als spraak. Voor bijna alle functies dien je de Nederlandse, Engelse en/of Duitse taal te beheersen. 

Stap 4: Bereid je zo goed mogelijk voor op je sollicitatiegesprek

Wat trek je wel en niet aan?

Om het zekere voor het onzekere te nemen, kun je het beste kiezen voor formele kleding. Realiseer je dat je beter iets te formeel gekleed kan zijn dan te nonchalant.

Kom op tijd!

Kom altijd op tijd aan! Te laat komen op een eerste gesprek levert gelijk een slechte eerste indruk op. Je kunt dus beter zorgen dat je een paar minuutjes te vroeg bent. Lukt het echt niet om op tijd te komen, bel dan ruim van tevoren met degene met wie je een gesprek hebt. Zeg eerlijk waarom je de afgesproken tijd niet haalt en wanneer je er wel kunt zijn.

Inhoudelijke voorbereiding

Lees je brief en cv, de informatie over het bedrijf en de vacature nog een keer goed door. Bedenk daarbij welke vragen je kunt verwachten en bereid de antwoorden daarop goed voor. Denk ook na over de vragen die jíj wilt stellen.

Het gesprek

Wacht altijd tot de ander je een zitplaats aanbiedt en ga bij voorkeur pas zitten als de ander zit. Als er meer mensen aanwezig zijn, zorg dan dat je oogcontact met alle personen maakt. Luister goed naar de vragen die je worden gesteld en neem rustig de tijd om deze te beantwoorden. In elk gesprek is er ruimte voor vragen, neem de tijd daarvoor: vragen stellen over het bedrijf en de functie komt geïnteresseerd en serieus over.

Stap 5: Aan de slag!